Lovsko kinološko društvo Bele krajine

Udeleženci, ki so uspešno zaključili tečaj za vodnike krvosledcev,
pod vodstvom Tomaža Burazerja – spomladi leta 1984

Lovsko kinološko društvo Bele krajine je ustanovila Zveza lovskih družin Bele krajine na ustanovnem občnem zboru dne 23.12.1978. Statut društva določa, da so člani društva lovci vseh družin v Beli krajini. Prav tako je bilo sprejeto stališče in tudi praksa, da sleherni lovec prispeva letno za financiranje LKD.
LKD ima od svojih organov upravni odbor in strokovno komisijo. LKD nudi lovskim družinam pomoč pri iskanju zastreljene divjadi in izobraževanje iz področja kinologije. Vodnikom, ki imajo okoli 120 pasemskih lovskih psov LKD zagotavlja v sodelovanju z Kinološko zvezo Slovenije osnovne prireditve, ki jih morajo psi opraviti, telesno oceno in preizkušnjo naravnih zasnov.  Strokovna komisija izvaja nadzor nad paritvami, pregledi legel in tetoviranjem mladičev. Vzrediteljem svetujemo in pomagamo pri vzreji.

LKD je organiziralo številne tekme ob podpori LD in KZS oziroma posameznih komisij pasemskih skupin. Po prvih uspešno izvedenih tekmovanjih psov jamarjev na Bistrici v sodelovanju z LD Loka se je tovrstna aktivnost prenesla na Krupo v lovišče LD Smuk Semič. Prizadevni člani te družine so zgradili nov umetni rov z bivakom na Krupi kot edinstven primer v tem delu Evrope. Navdušenje nad lepotami reke Krupe in dobra organizacija tekmovanj je pritegnila ljubitelje psov jamarjev iz Jugoslavije in tujine. Italijanski klub za pse jamarje iz kraja Marriano ob jezeru Lago di Como je tako več let zapored v celoti zakupil semiški hotel Smuk za potrebe svojih članov, ki so tekmovali na Krupi in v celoti financiral izvedbo tekmovanj. V tem obdobju je društvo organiziralo tudi tečaj za vodnike krvosledcev v lovišču LD Črnomelj, zanimanje je bilo veliko, saj je tečaj obiskovalo preko trideset tečajnikov. V LD Gradac pa so se dobro »prijele« tekme v vodnem delu s prinašanjem. Tudi te prireditve so bile zelo dobro obiskane tako s strani domačinov kot tudi članov ostalih LKD po Sloveniji.

Po mnogih izkušnjah na omenjenih prireditvah se vodstvo LKD poveže s komisijo za pse ptičarje in skupaj s člani LD Gradac vzorno izvede prestižno preizkušnjo za pse ptičarje – Sežunov memorial. Kasneje so se prireditve preselile na Vahto v LD Suhor. V reviji Lovec in Kinolog je zabeleženo, da so leta 1992 slovenski kinologi na Vahti pri lovski koči LD Suhor izvedli oživitveni občni zbor državnega Kluba ljubiteljev psov jamarjev. Domačini pa so se izkazali kot zelo spretni organizatorji, saj so v samo dveh dneh, po tem ko so iz Nemčije prejeli načrte rova z odmično rešetko, rov usposobili po evropskih predpisih in tretji dan že gostili tekmovalce, sodnike in predstavnike LKD iz vse Slovenije. Praktičen prikaz novega načina ocenjevanja dela psa jamarja na Vahti, ogled priprave rova je botroval dejstvu, da so na vseh jesenskih prireditvah v Sloveniji sodniki že ocenjevali po novem sistemu.
Dvajset let delovanja je društvo praznovalo delovno in v tekmovalnem vzdušju. V lovišču LD Loka in LD Črnomelj je društvo organiziralo zelo odmevno in medijsko podprto državno tekmovanje krvosledcev. Ob razglasitvi rezultatov je LKD Bele krajine z manjšo slovesnostjo podelila zaslužnim članom društva priznanja KZS. Leta 2000 se ponovno kot pobudnik organizacije pojavi LD Suhor. Skupaj s člani LD Smuk Semič in ob podpori LKD Bele krajine so izvedli državno tekmovanje za visokonoge goniče. Posebnost te prireditve je, da so domačini, ekipa LKD Bele krajine zasedli prvo mesto, kar je pomnenju mnogih prisotnih potrebno zabeležiti kot zgodovinski trenutek saj so na tovrstni prireditvi nastopili prvič kot ekipa, a vseeno odvzeli lovoriko večnemu zmagovalcu tovrstnih tekmovanj, ekipi LKD Gorenjske.

Predsednik LKD Bela krajina
Anton Šuklje

Zmagovalna ekipa LKD Bele krajine na državni tekmi za goniče
(Od leve Edvard Suhorepec s kratkodlako istrsko goničko, Boris Šikonja s posavskim goničem, Anton Šuklje s kratkodlakim istrijancem)