ODŠEL JE OD NAS ANTON VRŠČAJ TONI

7. 2017 se je za vedno poslovil od nas Anton Vrščaj- Toni, dolgoletni predsednik Zveze lovskih družin Bele krajine (1996 do 2016), član komisije za mednarodne odnose LZS (1997 do 2005) in predsednik koordinacijskega foruma CIC za srednjo in jugovzhodno Evropo (2013 do 2017) ter član UO LZS (2001 do 2016). Na njegovi zadnji poti se je zbrala velika množica lovcev iz domovine, Evrope in nekdanje Jugoslavije. Prisotnost številnih lovcev je poudarjala njegov velik prispevek razvoju lovstva na območju Bele krajine, Slovenije in v svetu ter njegovo veličino kot človeka in lovca. Kljub svoji bolezni je do zadnjega ostal predan Lovstvu, saj se je kot predavatelj še v juniju z veseljem udeležil prvega tabora mladih lovcev na Bistrici pri Črnomlju in z učenci vztrajal do poznih večernih ur. Vedno je bil podpornik naprednih idej za izboljšanje lovstva in nikoli ni poznal besed tega se ne da ali to je nemogoče storiti.

Toni se je rodil 18. 11. 1948 v Črnomlju, lovski izpit pa je opravil kot član LD Črnomelj leta 1974, kjer je nato opravljal funkcije člana UO LD, gospodarja in starešine. Bil je in inženir lovstva in varstva narave, lovski mojster, lovski čuvaj in predavatelj na tečajih za lovski izpit.

Kot predsednik Zveze lovskih družin Bele krajine je veliko prispeval tudi na kulturnem področju, saj je bil vedno pripravljen podpreti delovanje lovskega pevskega zbora ali skupine lovskih rogistov, spodbujal je razvoj lovskega strelstva in lovske kinologije. Bil je tudi eden od začetnikov tradicionalnega Zbora lovcev Bele krajine. Posebno velik je bil njegov prispevek pri ustvarjanju dobrih odnosov z obmejnimi lovci iz sosednje Hrvaške, zato so ga že na začetku njegove lovske poti sprejeli za svojega cenjenega tovariša. To je potrdila tudi udeležba mnogih hrvaških lovcev, ki so se na dan njegovega pogreba prišli poklonit njegovemu spominu. Za zasluge v lovstvu je prejel poleg družinskega priznanja in priznanja OLZ II in plakete glasila Lovec III. stopnje tudi odlikovanja LZS: znak za lovske zasluge in rede III. II. in I. stopnje.

Belokranjski lovci se bomo Tonija spominjali kot prisrčnega človeka in lovskega tovariša, enega tistih zadnjih lovcev, za katerega lahko rečemo, da je imel še čast okusiti tisto »pravo jago« in pokončno prenesti vse spremembe v lovstvu, ki so nas spodbudile k razmišljanju, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo … In če kdo, potem je bil Toni tisti, ki nas je naučil gledati z dostojanstvom prihodnosti v oči, pa naj si je bila še tako siva …

ZLD Bele krajine

– T. B.

Napiši komentar

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna