Doma Dogodki Zbor lovcev ZLD Bele krajine 2024

Zbor lovcev ZLD Bele krajine 2024

Dne 10. februarja 2024 je ob 17:00 uri v Domu krajanov v Adlešičih potekala tradicionalna lovsko-kulturna prireditev Zbor belokranjskih lovcev, ki jo je organizirala Zveza lovskih družin Bele krajine. Prireditve so se udeležili Predsednik Lovske zveze Slovenije Alojz Kovšca, župan občine Črnomelj Andrej Kavšek ter predstavnik Lovačkog saveza karlovačke županije iz Hrvaške. Vsi trije so nagovorili udeležence zbora ter izrazili pohvalo za odlično organizacijo prireditve. Prav tako so se zbora udeležili predstavniki lokalne skupnosti Adlešičev.

Lep ambient in pogostitev pred in po zboru sta zagotovila Lovska družina Adlešiči, ki je bila letos gostiteljica prireditve. Program je na prijeten način povezovala naša belokranjska lovka Maja Gašperič. Dogajanje na Zboru lovcev so nam z glasbenim vložkom ter prelepimi lovskimi pesmimi popestrili pevci Lovskega pevskega zbora Bela krajina. Prav tako so za predstavitev pesmi iz lokalnega, adlešičkega okolja, poskrbeli tamburaši KUD Božo Račič.

Delo po kinologiji v Beli krajini v preteklem letu je na prireditvi predstavil predsednik LKD Bela Krajina Igor Grašak, ki je tudi podelil pokale za najbolje ocenjene pse na prireditvi PNZ v lanskem letu. Podeljena je bila tudi nagrada za vodnika leta, ki je šla v roke Zvoneta Hutarja.

Najboljše ekipe Belokranjske strelske lige v letu 2023 so prejele pokale, ki so jih prevzeli starešine posameznih lovskih družin. Poudarjeni so bili tudi rezultati posameznikov v okviru belokranjske strelske lige v letu 2023 ter uspehi belokranjskih lovcev na državni ravni.

Zbor je bil še posebej slovesen za mlade lovce, ki so v letu 2023 opravili lovski izpit. Ob prisotnosti predsednika LZS Alojza Kovšce in predsednika Zveze lovskih družin Bele krajine Miroslava Hudaka so podpisali zaprisego slovenskega lovca, nato pa prejeli lovsko spričevalo iz rok predsednika LZS.

Na prireditvi so bila podeljena tudi odlikovanja I. reda Zveze lovskih družin Bele krajine. Več lovcev je prejelo tudi odlikovanje Red za zasluge III. stopnje LZS, starešina LD Sinji Vrh, Peter Madronič, pa Red za zasluge II. stopnje LZS.

Belokranjski lovci so se na prireditvi pohvalili z dobrimi gojitvenimi sposobnostmi, saj sta:

-🥇 zlato medaljo za uplenjeno trofejo –  rogovje srnjaka, prejela dva lovca,
-🥇 zlato medaljo za uplenjeni trofeji –  čekane merjasca ravno tako dva lovca,
-🥈 srebrno medaljo za uplenjeno trofejo – čekane merjasca, prejel en lovec,
-🥉 bronasto medaljo za uplenjeno trofejo – čekane merjasca, prejel en lovec,
-🥉 pet lovcev pa je prejelo bronasto medaljo za uplenjene trofeje – rogovje jelena. 

Ob zaključku prireditve je prisotne nagovoril predsednik ZLD Bele krajine Miroslav Hudak. Pohvalil je vse za opravljeno delo v lanskem letu, čestital dobitnikom priznanj in odlikovanj, mladim lovcem za podpisano zaprisego slovenskega lovca ter prejeto lovsko spričevalo. Posebej je poudaril dobre gojitvene uspehe belokranjskih lovcev ter opozoril na nedorečen položaj območnih lovskih zvez, obenem pa pozval novega predsednika LZS k ureditvi tega vprašanja.

Tekst pripravil: Miroslav Hudak

Fotografije: Igor Volf